Een Quickie met…Gerben Naber

Gerben, stel jezelf eens voor!
Ik ben Gerben Naber, 33 jaar oud. Origineel geboren en getogen in Den Haag, en inmiddels woon ik alweer 25 jaar in Heino. Of all places Heino, haha.
Gerben en basketbal, hoe is dat zo gekomen?
Ik ben begonnen met basketballen in Heino. Daarvoor had ik een stuk of vijftien andere sporten geprobeerd, maar dat bleef allemaal bij een blauwe maandag. Op een gegeven moment heb ik maar eens basketbal geprobeerd, en toen voelde ik direct dat dit wel echt mijn sport was. Helaas speelden ze in Heino geen competitie. Ik ben toen samen met een aantal teamgenoten opzoek gegaan naar een club in de buurt die wel competitie speelde. Ik was geloof ik een jaar of zeventien. Toen zijn we bij de jeugd van Be Quick terechtgekomen. Sindsdien heb ik altijd bij Be Quick gebasketbald. Tussendoor nog wel een aantal jaar afwezig geweest omdat ik in allebei mijn knieën mijn voorste kruisband had afgescheurd. Maar ik ben wel altijd bij Be Quick gebleven. Vanaf het begin merkte ik al dat er goed contact was tussen veel leden en de teams. Het is een hele gezellige club!

Wat doe je precies bij Be Quick?
Momenteel train en coach ik de rolstoel senioren, en dat alweer zo’n vier jaar. Ik ben daar via een lange omweg ooit gekomen via mijn schoonvader. Hij speelt rolstoelbasketbal in Leiden, vanwege een beenamputatie. Ik deed daar af en toe eens mee, en dat vond ik altijd wel leuk. Een paar jaar geleden gaf Hans (de toeschouwer) de training aan de rolstoeljeugd én senioren. Dat was een flinke taak. Daarom heb ik toen de rolstoeljeugd van hem overgenomen. Later kwam Eline Snippe erbij, de huidige trainer van de jeugd, om stage te lopen. Zij heeft toen de jeugd overgenomen, en ben ik de senioren gaan trainen. En dat vind ik hartstikke leuk om te doen!

Hoe is het om de rolstoelvariant van het basketbal te doen?
Rolstoelbasketbal zie ik wel echt als eenzelfde sport als basketbal. En net zoals basketbal, harstikke leuk! Vooral omdat ook mensen met een (fysieke) beperking op goed niveau lekker kunnen ballen en lol kunnen maken. Ik doe zelf ook mee, en qua uitvoering is het toch wel iets anders. Je moet echt meer kracht in de armen hebben om die bal omhoog te krijgen, want normaal schiet je natuurlijk ook uit je benen.

Hoe gaat het momenteel met het rolstoelteam?
Ik hoop in de toekomst dat we wel wat meer leden krijgen, want dat is wel echt hard nodig. Er is best veel jeugd, maar helaas wat weinig senioren. We moeten wel echt meer leden krijgen, want anders vrees ik dat het op een gegeven moment ophoudt. Dat zou echt zonde zijn. Dus dat is een doel waar de komende tijd hard aan gewerkt moet worden. Momenteel wordt het team aangevuld met leden uit Hardenberg. We hebben een goede start van het seizoen gehad, twee wedstrijden gewonnen en we staan zelfs bovenaan!