Basketbalduel LB-ZAC en Be Quick’28 vooral vriendschappelijk

BASKETBAL – Zondag 24 maart komt Landstede Hammers in Almere uit in de bekerfinale tegen Heroes Den Bosch. Een dag voor deze eindstrijd en een week later op zaterdag 30 maart spelen in de derde divisie Landstede Basketbal ZAC 2 en Be Quick ’28 tegen elkaar.

(door Harry Bouwhuis)

Het inhaal- en het reguliere competitieduel zijn natuurlijk potjes in de kantlijn van de aansprekende bekerfinale in Almere. Maar wel een leuk moment om eens stil te staan bij de historie van twee Zwolse basketbalclubs die voor het eerst in tien jaar weer eens een stadsderby spelen.

Mooie sfeer

ZAC Basketbal was ooit onderdeel van de in 1893 opgerichte omniclub ZAC, Vanaf augustus 1996 ging de basketbaltak verder als zelfstandige club. Voor captain Brian ten Bosch is het in totaal zijn vijfde seizoen bij één van de grootste basketbalclubs in de regio. De captain en point-guard (31) begon zijn basketballoopbaan in Elst en vertrok naar Zwolle om in de jeugd van Landstede te spelen. Hij was daarna twee periodes jaar actief bij Red Giants in Meppel. Tussendoor en daarna speelde hij voor LB ZAC, eerst in het eerste en nu in het tweede team.
”Meppel was een mooie tijd, zeker dat jaar toen de club in Sporthal ‘t Vledder speelde. We verloren in het Landstede Topsportcentrum in 2015 in de eindstrijd van de final-four van de promotiedivisie tegen Groene Uilen. Het jaar erop wonnen we de titel van Binnenland met topspelers als Jesper Jobse, Arno Bunnig en de broers van der Kamp. ik heb in die tijd veel geleerd, vooral van Yuval Uzan. Maar het blijft zonde dat ik die twee finales niet in actie kwam.”

Toen Hammers in de negentiger jaren vanuit Meppel in Zwolle neerstreek waren de banden met ZAC sterk, ook door de licentie. “Die link is er altijd gebleven. Veel leden van ZAC zijn ook supporters van The Hammers. Basketbal is momenteel helemaal in bij de jeugd , vooral ook de 3×3 variant. We hebben een flinke wachtlijst. Een voltreffer is echt de aanleg en het gebruik van de basketbalveldjes bij HTC. Ikzelf ben op dit moment bezig met het organiseren van een 3×3 toernooi op zaterdag 15 en zondag 16 juni.”

Kleinschalige vereniging

Ook de basketballers van Be Quick ’28 waren tot juni 1984 lid van de gelijknamige omnivereniging. Vanaf dat moment werd het een zelfstandige vereniging. Na moeilijke jaren in de jaren negentig dreigde opheffing, maar anno 2024 staat de club er goed voor. Jacco Baars (43) speelt al zeventien (!) jaar als forward in het eerste mannenteam van de ten opzichte van ZAC kleinschalige basketbalclub

“We zijn dan wel een stuk kleiner dan ZAC, maar ook wij hebben een wachtlijst van jeugdspelers die graag bij ons willen basketballen. Vorig jaar promoveerden we gelukkig weer naar het derde divisie-niveau. Na een stroeve start gaat het steeds beter lopen bij ons. Vrijdag wonnen we nog met 84-75 van Wyba.”
Baars mag dan al zeventien jaar in de hoofdmacht spelen, hij is ook op en top clubman. “Ik train ook nog de Be Quick ’28 mannen 2, en ben kantine-en websitebeheerder. Veel mensen zijn al heel lang betrokken bij deze club. Neem bijvoorbeeld onze trainer en erelid Theo Stel, een absoluut Be Quick ‘28 monument.”

Voorspellingen

Als het tweeluik van de komende weken ter sprake komt, reageren beide basketballers enthousiast. Ten Bosch: “Afgelopen zaterdag speelden we tegen hekkensluiter Arriba 2. Het was een lastig duel dat we met 55-63 wonnen. Maar je kent er niemand. Bij Be Quick’28 en ZAC ligt dat anders en zijn er de nodige dwarsverbanden. Dat is veel leuker. Wij staan hoger op de ranglijst, dus ik ben optimistisch over de over de afloop.”
Dat beide teams nu pas tegen elkaar spelen en dat ook nog twee keer achter elkaar, had te maken met ziekte en een volle speelkalender. Daardoor kon er in november niet gespeeld worden.

Bierproeverij

“In het eerste duel bij ons voorspel ik een verschil van tien punten in ons voordeel. In de tweede wedstrijd zal dat denk ik twintig zijn. Ik verheug me echt op die twee wedstrijden, maar vooral ook op de bierproeverij na afloop van het tweede duel.”
Baars lacht als hij dat hoort. “ZAC is dan wel groter en misschien ook beter, maar wij zijn de leukste en gezelligste basketbalclub van Zwolle. Zij hebben wel de beschikking over Sander Verbruggen die toen we lager speelden van Be Quick ‘28 naar ZAC verkaste. Deze ‘transfer’ geeft ons natuurlijk wel extra motivatie, haha.”

Wat betreft een voorspelling houdt Baars de kaarten tegen de borst. ”Ik denk dat we van de twee duels er één met miniem verschil winnen. Ik hoop dat die zege dan plaatsvindt in onze accommodatie aan de Munterkamp met na afloop met elkaar een gezellig vijfde kwart.”

bron: https://www.deswollenaer.nl/nieuws/sport/302841/basketbalduel-lb-zac-en-be-quick28-vooral-vriendschappelijk